Nieuws

Dit verandert er voor eenmanszaken in 2020: een nieuw btw-identificatienummer

Een nieuw btw-identificatienummer voor eenmanszaken

Nederland telt 1,3 miljoen eenmanszaken die via de Kamer van Koophandel (KvK) een btw-nummer hebben verkregen.

Vanaf 1 januari 2020 krijgen eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe btw-nummer is dan niet meer gekoppeld aan het persoonlijke burgerservicenummer (BSN).

image

Burgerservicenummer in btw-identificatienummer in strijd met AVG

Als e-commerce webwinkelier ben je verplicht om het btw-identificatienummer in jouw webshop te vermelden. In het btw-nummer wordt jouw burgerservicenummer verwerkt met de toevoeging ‘B01’. Dit gegeven is een groot probleem: je bent als ondernemer kwetsbaarder voor identiteitsfraude omdat anderen jouw persoonlijke BSN kunnen achterhalen via jouw webshop of facturen.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is het verwerken van het persoonlijke BSN in het btw-identificatienummer in strijd met de privacywet AVG die sinds 2018 van kracht is. Daarom heeft de AP de Belastingdienst opgelegd om vóór 1 januari 2020 een nieuw systeem op te zetten dat potentiele identiteitsfraude met het burgerservicenummer tegenwerkt.

 

Dat alternatief is nu door staatssecretaris Snel van Financiën in werking gesteld. Alle eenmanszaken in Nederland krijgen voor het einde van dit jaar een ander btw-nummer toegewezen.

Dit nieuwe btw-identificatienummer moet je vanaf 1 januari 2020 gebruiken op je facturen, webshop en op je website en bij alle transacties op basis van de EU-regelgeving en het handelsverkeer binnen de EU.

Denk eraan om dit aan het einde van het jaar aan te passen in jouw administratie! Dit doe je door je huidige btw-nummer aan te passen in het Admin Panel. Ga naar het tabblad ‘Merchant’ en klik op ‘Bedrijfsgegevens’. Scroll vervolgens naar beneden naar het invulveld BTW en voer je nieuwe btw-identificatienummer in. Vergeet niet om op 'Opslaan' te drukken.

Belangrijk:

  • Bij de communicatie met de Belastingdienst is het van belang dat je nog gebruikmaakt van je oude btw-nummer, óók na 1 januari 2020. Dit omdat niet alle ICT-systemen van de Belastingdienst op tijd zijn ingericht

  • Je hoeft jouw oude btw-nummer niet meer te vermelden op jouw website

  • Maar let op: je moet dit jaar het btw-nummer nog wél op je facturen vermelden!

PAY. maakt gebruikt van cookies voor een goede gebruikerservaring, statistisch inzicht, monitoring van onze techniek en voor het afspelen van video.